Nieuws

Leven als student in Amsterdam duur? Lees de bespaarsuggesties

Wie in Amsterdam studeert weet dat de prijzen behoorlijk hoog kunnen zijn. Uitgaan in populaire clubs is vrijwel onmogelijk en in het centrum is het prijsniveau van woningen, horeca en allerlei praktische zaken dusdanig dat het voor veel studenten lastig is om rond te komen en tegelijkertijd toch van onze prachtige hoofdstad te genieten. Om aan het einde van de maand toch wat meer speelruimte te hebben zijn er vele suggesties mogelijk waaraan je wellicht niet gelijk gedacht zou hebben. De belangrijkste 7 aandachtspunten om geld te besparen als student hebben we hieronder samengevat.

Samen leven? Samen verantwoordelijkheid

Woon je in een studentenhuis? Dan is het heel normaal dat je de vaste lasten door de hoeveelheid huisgenootjes deelt. Je hoeft niet allemaal een eigen tijdschriftabonnement, internet- of tv-abonnement af te sluiten. Daarnaast verschillen de prijzen van de internetpakketten waardoor je heel goed bij een andere provider tientjes goedkoper uit kan zijn, maar dat niet kan inschatten als je niet van tevoren vergelijkt. Bezoek de websites www.laagsteprijszwijzer.nl of www.aanbiedercheck.nl eens om hier een actueel vergelijk te maken. Ook eventuele aanbiedingen worden automatisch doorgerekend in de internet, tv en bellen pakketten.

Ook het samen boodschappen doen kan aanzienlijk schelen in de maandelijkse lasten. Kleinere porties zijn vaak een stuk duurder dan wanneer je groter inkoopt. Ook krijg je als student bij tijdschriften vaak een aantrekkelijke korting.

Check of je niet te veel huur betaalt

Huisjesmelkers zijn overal te vinden. Het is geen geheim dat de prijzen voor studentenkamers in Amsterdam krankzinnig kunnen zijn. Lang niet altijd zijn huiseigenaren toegestaan hele hoge huren te vragen. Toch is dit geen uitzondering. Dit kan worden aangekaart bij de Huurcommissie. Zij verplichten de huizeneigenaren dan de huur te verlagen. Er zijn gevallen bekend dat dit ruim € 200 per maand kan schelen. De gemiddelde prijs voor een vierkante meter ligt in Amsterdam op ongeveer € 25 per vierkante meter.

Laat je pinpas thuis

Een bekende valkuil is het meenemen van de pinpas tijdens het stappen. Je bent dan toch sneller geneigd wat extra geld te pinnen als het heel gezellig is. Neem daarom contant geld mee en geef niet meer geld uit dan je van plan was om uit te geven tijdens het uitgaan. Zo houdt je deze kosten in de hand.

Geld tekort? Leen bij DUO, niet elders

Wanneer je geld tekort komt zijn er veel instanties die je geld willen lenen. Er is echter geen instantie zo voordelig om geld van te lenen als DUO. Je betaalt dan minder dan 1% rente over het geld dat je leent, terwijl dat elders al snel 6% of meer is.

Maak gebruik van regelingen voor studenten

Wanneer je in Nederland een laag inkomen hebt, dan heb je al snel recht op zorg- en huurtoeslag. Raadpleeg de website van de belastingdienst www.belastingdienst.nl om te controleren of je in aanmerking komt voor dergelijke toeslagen. Deze bedragen kunnen flink oplopen en hoef je, indien je daar recht op hebt, niet terug te betalen.

Neem het heft in eigen hand

Veel studenten wonen inclusief gas, water en licht. Echter kan ik hier veel geld worden bespaard door zuinig om te gaan met energie of over te stappen naar een goedkopere energieleverancier. Probeer daarom exclusief te huren, zodat je zelf de regie hebt. Het gaat hierbij niet om kleine bedragen en het vergelijken en overstappen is makkelijk. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld terecht bij websites als www.goedkoopsteenergieleverancier.org en www.goedkoopste-energieleverancier.net. Deze vergelijkers zijn onafhankelijk en nemen bovendien de gehele overstap uit handen. Een eenvoudig vergelijk, waarin alle kortingen en acties al zijn verwerkt. Alleen de aanvraag hoef je in te vullen en je hoeft niets meer te doen.

Studieboeken - tweedehands

Kies voor tweedehands studieboeken. Deze zijn vaak nog voldoende up to date en kunnen voor een fractie van het originele bedrag worden aangeschaft bij oud-studenten of ouderejaars. Dit kan al snel oplopen tot honderden euro’s, afhankelijk van de studierichting.

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen